Mange kontorarbejdende mennesker kan hurtigt nikke genkendende til det, at få ondt i ryggen og benene efter en hel dag på arbejdet. Sidder du ned i en dårlig arbejdstilling fra 8-16 næsten hver dag er det næsten lig med at få smerter. Er du interesseret i et sundere hverdag, hvor det at sidde længe ved kontoret ikke behøver at give dig store smerter i ryg, hoved og andre dele af kroppen, så har vi i denne artikel fundet nogle pointers du kan bruge i din hverdag, mod at få bedre kropsholdning og mindre smerter i hverdagen, som alt andet lige er noget vi alle stræber efter.

Vil du bruge en stol

Så er der nogle forskellige ting du skal sørge for, at denne stol kan. Dette er vigtigt for dine knæled- og hofteled er åbne. Det vil sige at den gamle sang, om at man skal sidde ret op og ned med 90 grader bøjninger i leddene , faktisk er en af de værre måder du kan sidde på. På denne måde bliver du meget hurtigt stiv i hoftebøjerne og i led i knæene. Sidder du med en mere åben hofte, er det en langt sundere måde at sidde på kontorstolen.

Få fødderne lidt op i luften kan være en god ide, idet man kan holde ryggen mere rank når man sidder med fødderne lidt hævet. Den går ikke på alle arbejdspladser, men så må du vise chefen vores råd om hvordan du undgår for mange siddeskader, så kan det være du får lov at smide fødderne på bordet engang imellem.

Hæve sænkeborde

Kan være en rigtig god ide, hvis dit arbejde er ved en computer hver dag. Her kan du arbejde i mange forskellige positioner, der giver din krop nye vinkler og stillinger hele tiden. Eksempelvis har det vist sig meget sundt at stå på, i forhold til at sidde ned og det kan du nemt gøre med et hæve- sænkebord. Mange kan ikke holde ud, at stå op og arbejde en hel dag, men lidt er også bedre en ingenting, og kan du stå op og arbejde 10-15 minutter ud af en time, ville jeg også tage det lille kvarter med.

Rejs dig og gå lidt i ny og næ

Bevægelse er sundt og det er de samme låste positioner der giver os ømhed og smerte i ryg, nakke, hoved og lænd. Derfor vil et godt råd være, at rejse dig og gå lidt engang imellem. Hvis du ligger en gåpause ind på par minutter for hver time du sidder ved skrivebordet, er det en rigtig god start, så du lige kan få lidt gang i musklerne og lidt væske rundt i leddene. Lidt stræk og bøj gør heller ingen skade.

Drop stolen og brug en bold

En god ide, for at træne ryggen til at sidde i dens mest naturlige position og derved skåne den for skader afløbet af dit for meget ikke bevægelige arbejde, kan du med fordel anskaffe dig en bold at sidde på. En af disse store yoga eller træningsbolde vil være en rigtig god ide til dit kontor. Når man sidder og balancere på sådan en bold bliver maven og ryggen holdt i gang hele tiden, med de små justeringer der skal til for at man kan holde balancen. Derfor er den rigtig godt til at træne alle de muskler man skal stabilisere med, når man skal sidde ordentligt på bolden og det bliver hurtigt overført til at man sidder ordentligt på stolen. Vi anbefaler helt klart at man tager sin chef med på overvejelsen om, at det kan være sundt for hele kontoret at få muligheden for at sidde på sådanne bolde. (Se eksempler på bolde her)

Vores råd

Er at man prøver det af, med at sidde på en af disse store træningsbolde. Når man har prøvet det af, og vil investere i ordentlige kontorstole, er det vigtigt det er nogle hvor man kan have åbne hofter og knæled, samt rank ryg og nå jorden på samme tid. Får man sat et ordentligt miljø op omkring rigtige arbejdsstillinger kan der spares mange skader og derved også sygedage for chefen for firmaet. Er han ikke klar over sådanne ting, vil jeg som medarbejder helt klart anbefale at bringe det på banen!