Gode lamper og god belysning er vigtigt for både indretningen men også dit psykiske helbred. Det er videnskabelig bevist at lys skaber glæde i hjernen, hvorimod mørke gør en træt, sløj og lignende. Gode lamper er oftest designer lamper, f.eks. de gode ph lamper vi kender til i dag. Disse finder man i mange danske hjem og det er der en god grund til. Når man snakker designerlamper, snakker man også arkitektur og design. Designerlamper er designet af arkitekter, der ved, hvordan du får det bedste lys ud af en lampe. De billige lamper, som mange foretrækker end designerlamper er oftest til sammenligning med en designerlampe så ringe, at lyset ikke bliver nok udnyttet. Dette resulterer i dårlig belysning.

 

Er gode lampe lig designerlamper?

Man kan overordnet set sige, ja. Gode lamper kendetegnes, som lamper, der er holdbare, udnytter lyset bedst og lamper, der er lavet ud af luksus materiale.

Designerlamper såsom, ph lamper, er designet af arkitekter, der har en uddannelse indenfor design. Designerlamper er nemlig designet af disse arkitekter, der alle har et eller flere specifikke krav til lampen. En af em kan f.eks. være at lampen på ingen måde skal give skygge. Andre vil have så meget lys som muligt, hvorimod andre, der f.eks. skal designe en bordlampe vil have lys til kun ét sted, men uden at det skygger.

Designerlamper er desuden også lavet af materiale, der er holdbart og dyrt. Derfor er prisen på designerlamper oftest dyre. De billige lamper, man ser i dag, er oftest lavet af plastik eller en anden form for billigt materiale.

 

Sådan finder du en god lampe

Det nemmeste valg ville være at vælge en lampe, der er en designerlampe. Disse er uden tvivl de bedste lamper på markedet. Hvis du vil undgå den høje pris kan du gå efter lamper med specifikke kendetegn. F.eks. lamper, der udnytter al lyset? Gå også efter lamper, der er lavet af holdbart materiale. Du undgår dermed at få skiftet din lampe hele tiden, og en designerlampe, såsom ph lamper, holder i mange år. Desuden kan de sælges videre.

Skal du have en bordlampe, så kan du eventuelt også læse om dets funktioner og hvor meget det f.eks. kan bøjes og justeres på. Størrelsen på lampen er også vigtig. Vælger du en stor lampe, så er det også en god idé, at den bliver placeret et stort sted, så lyset ikke bliver fór skarpt.

 

Hvorfor PH-lamper?

PH lamperne er designet af den verdenskendte designer, Poul Henningsen. Poul Henningsen færdiggjorde faktisk aldrig sin uddannelse som arkitekt, men studerede ved Københavns tekniske skole på Frederiksberg og derefter yderligere tre år ved det Tekniske Universitet i København. Poul Henningsen startede først med at praktisere inden for traditionel funktionalistisk arkitektur, men gennem årene åbnede han sin passion for belysning. Han begyndte altså at fokusere på belysning, hvilket også er det, der gjorde ham mest berømt.

Poul Henningsens modeller er blandt de mest eftertragtede og berømte modeller i dag.

Fælles for PH-lamperne er, at de har mange skærme, typisk mellem 3 og 8. Skærmsystemet er udarbejdet ud fra matematiske beregninger af, hvordan lyset reflekteres.

PH-lamper produceres af Louis Poulsen, som har rettighederne til dem i Danmark.