Nu handler det ikke om, hvor godt du kan se ud, eller at klæde dig selv i den nyeste mode. Det handler om, hvordan man klæder sig korrekt, så du ikke er for kold, eller for varm for den sags skyld, når du skal ud og bestige et bjerg. Vi har samlet de 5 vigtigste tips til at være klædt rigtigt på i højderne:

1) Lag, lag, lag

Det vigtigste ved at klæde sig på til kulden er at have dit tøj på i lag. Hvis du bærer en termisk vest og derefter smider en tyk jersey hen over, vil du ikke kunne holde dig varm. Det er her mange mennesker misforstår det. ”Lag, lag, lag” betyder generelt at gå med tre lag; Et basislag, det midterste lag og et ydre lag. Start med et godt termisk grundlag. Det må ikke være for tæt, da det begrænser bevægelsen, men samtidig må det ikke sidde løst. Ovenpå basislaget tager du så en langærmet softshell jakke med lynlås. Det sidste lag er en varm jakke, som er udvalgt efter de forventede temperaturer du skal til, samt en vind- og vandtæt lynlås. At klæde sig med flere lag skal også gøres på hænder og fødder. Et par tynde sokker plus vandrestøvler, og på din hånd tynde linerhandsker og tykkere ydre handsker. Luffer er bedst.

2) Overdriv ikke

Underligt som det kan lyde, efter at have læst om alle lagene, er overdrivelse så du bliver for varm, et stort problem. Hvis din krop er for varm, vil din naturlige termostat sparke ind, og din krop vil forsøge at afkøle dig. Det betyder at du kommer til at svede, med det uundgåelige resultat, at du vil føle dig kold og have brug for at tage endnu mere tøj på. Det er som at drikke te på en varm dag – det køler dig faktisk ned.

3) Lyn op

Lynlåse på jakker, fleece og softshell jakker er vigtige, da de giver dig mulighed for at “lyne op”, hvis du skal afkøle lidt. Det er langt hurtigere og mere praktisk end at tage et lag af.

4) Ikke for stramt

Mange mennesker begår den fejl, at have deres tøj på for stramt. Det betyder at der ikke er plads nok til fri bevægelighed. Du har desuden virkelig brug for luften mellem lagene for at holde varmen. Hvis dine handsker og sokker er for stramme, vil det også afskære din cirkulation, som er den sidste ting du ønsker på toppen af et bjerg.

5) Undgå bomuld

Bomuld er dejlig i de varme sommermåneder, men er ikke funktionel når det gælder vandreture i bjergene. T-shirts af bomuld absorberer fugt og køler din krop ned. Når aftenen nærmer sig og temperaturer falder, vil du hurtigt finde dig selv klam og kold, hvilket gør det sværere for din krop at varme op. Køb altid tøj, der flytter fugt væk fra kroppen.