Folk kommer i gæld på mange forskellige måder. Måske blev du i sin tid fristet af SU-lånet, og kan nu ikke se en måde at tilbagebetale det på. Måske er du, som så mange andre, blevet ramt af en skilsmisse eller en tvangsauktion der har lagt ikke bare økonomien men også livet i ruiner. For andre er det de fristende forbrugslån der har gjort udslaget, og nu har sat dem fast i en situation der ser umuligt ud. Uanset hvordan du er endt i din situation, er der dog en måde at komme ud af det på. Vi lever heldigvis i et samfund, hvor vi forsøger at tage hånd om de udsatte og svage – også selvom det kan være svært at få øje på en gang imellem. Faktum er, at værktøjerne til at hjælpe dig findes derude – det svære er at finde dem, specielt når hovedet er fyldt med angst og skrivebordet fyldt med rykkere. Derfor har vi her samlet 5 Tips til dig, der er ved at drukne i gæld.

 

Tip 1: Glem alt om at skubbe gælden foran dig

Det kan være utroligt fristende, at skaffe sig selv noget frirum til at trække vejret med et smart lille trick. Der findes ufatteligt mange variationer af det – nogle tager sig et lån hos en lånehaj, der ikke tjekker op på deres baggrund, og benytter det til at betale gælden af et andet sted. Ikke nok med at det er ulovligt at “skubbe” sin gæld på den måde – i sidste ende sidder du også med endnu dårligere låne-vilkår end du gjorde før. Hvis det kan bevises, at du ingen chance har for at tilbagebetale din gæld, er det eksempelvis muligt at søge om gældssanering. Det kan kun lade sig gøre hvis det vurderes at din gæld aldrig vil kunne blive tilbagebetalt og at du vil stå bedre økonomisk efter gælden forsvinder. Du skal desuden være opmærksom på, at du og din familie under gældssaneringen har et rådighedsbeløb I skal kunne leve indenfor.

 

Tip 2: Kend dine muligheder

For nogle, er det ikke nok at ændre forbrugsmønster eller opsætte de rigtige aftaler med kreditorene. Det skal siges, at det kan lade sig gøre for langt de fleste – men det vil være beroligende for dig, at vide, der er muligheder selv for dem der kommer helt ud hvor de ikke kan bunde.

 

Tip 3: Vær opmærksom på hovsa-lån

Når vi er økonomisk pressede sker der det paradoksale, at vi får lyst til at forkæle os selv med lidt luksus. Vi har brug for at komme væk fra den trykkende hverdag, med inkasso-firmaers evindelige opkald og pres. Butikkerne gør det nemt for os, at bruge penge vi ikke har, på luksus-goder – vi kan komme en ny lækker telefon for “Kun 1 krone!”, eller købe et splinterny 50 tommer TV for næsten ingen penge (altså, før afbetalingsperioden begynder). Hver gang du står overfor sådan en fristelse, så stop op, tag en dyb vejrtrækning, og tænk over om du er i gang med at tage et “hovsa-lån”. Når man lige klarer hovedet indser man hurtigt, at man er i gang med at belåne sig endnu mere.