Der er flere og flere danske unge, der vælger at tage et sabbatår. Normalt anses et sabbatår for at være noget, man tager umiddelbart efter, man er færdig med gymnasiet, men det kan altså være en hvilken som helst pause imellem uddannelser. Det kan sågar også være en pause midt i ens uddannelse, hvis man for eksempel ikke er sikker på, at man vil blive ved med at læse humanistisk informatik, men derimod hellere vil være tømrer eller fysiker. Det kan også være, du lige er blevet færdig med folkeskolen og virkelig ikke gider det med skolen længere, men samtidig heller ikke føler for at arbejde resten af dit liv som ufaglært. Uanset hvad grunden er til, at du har brug for et pusterum, så kan du heldigvis få det uden at tage et års pause. Det er især vigtigt for gymnasieelever, da de jo ellers kan ske at miste den bonus til deres karakterer, som måske er nødvendigt for at komme ind på deres drømmestudie.
Den simpleste måde at få et produktivt pusterum til at overveje sine muligheder, uden at tage et helt sabbatår, er ved at bruge sin sommerferie på at meditere. Det er ikke noget, som de fleste danskere er villige til at gøre, så det virker også meget sandsynligt, at du aldrig har streget den mulighed over. Det er imidlertid både den billigste og den bedste måde at får et bedre indblik i sig selv og sit syn på livet. Det lyder måske meget filosofisk og det er det såmænd også. Filosofi, refleksion og selvforståelse er tre begreber, der ligger hinanden meget nært, men som alle hver for sig er værd at overveje som en del af sin bevidste dannelse i løbet af sit pusterum.
Hvis du ikke kan motivere dig selv til at leve som en munk, så har Dansk Studie Center heldigvis en anden løsning, som minder meget mere om et typisk sabbatår. Med dem kan du nemlig tage på højskole i udlandet, hvor du altså både lærer en masse langt mere praktiske og interessante ting end gennem det traditionelle uddannelsessystem, samtidig med at du oplever et andet land sammen med andre ligesindede unge mennesker, der selvfølgelig er lige så begejstrede for at være på rejsen som dig. Det kan desuden hjælpe at snakke med andre, der står i nogenlunde samme situation som en selv med, at man ikke helt ved, hvad men vil eller bare har brug for et pusterum. I kan dele jeres erfaringer og får gavn af at vide, at det er helt normalt ikke at have en plan for resten af sit liv. Det er på mange måder den ultimative måde at presset et sabbatår ned til en måned eller tre.