Du har sikkert haft et par yndlingssko, som du måtte sige farvel til. Tag et kig på guiden herunder, så du kan forlænge levetiden på dine elskede sko og støvler.

 

Før du tager dine nye sko i brug

Når du har investeret i et par nye flotte herresko eller damesko, har du nok mest lyst til at hoppe i dem med det samme og vise dem frem, men det er ikke den bedste idé. Start stille og roligt ud med at vænne fødderne til nyindkøbet og gå rundt i dem indenfor derhjemme. Brug dem derefter i korte perioder indtil du kan mærke, at du har vænnet dig til dem og derefter kan bruge dem hele dage.

 

Hav skiftesko

Det er vigtigt at have flere par sko at skifte imellem, så fugt og damp kan få lov til at komme væk fra dine sko. Det mindsker lugtgener. Lad der derfor gå et døgn imellem at du bruger dine sko og du vil forlænge deres liv.

 

Udskiftelige indersåler

Det er en klar anbefaling af bruge fodtøj med udskiftelige indersåler i læder, da de både giver en super god komfort og også er med til at sikre et godt indemiljø på langvarig basis. Skift disse såler, når de trænger.

 

Vælg fodtøj efter vejet

Selvom du bare elsker dine nye sko og bare vil have dem på, så gør dig selv den tjeneste at kigge på vejrudsigten inden du går ud i dem. Hvis der er kraftig regn, så lad dine sarte hvide gummisko, ruskindsstøvler osv. blive hjemme i skabet. Har du et par laksko, skal du være opmærksom på, at de hverken tåler for høj varme eller hård kulde, da de så kan få små revner.

 

Tag skoen rigtigt på

Har dine sko snører, så sørg for at løsne dem godt op, inden du stikker fusserne i dem. Det gør, at de ikke så nemt bliver slidte at se på.

Har du pænere sko, kan du forlænge deres levetid, ved at tage dem på med et godt gammeldags skohorn. Det mindsker nemlig slid på hælkappen.

 

Sådan plejer dine sko

 

Imprægnering

Husk at altid at imprægnere dine sko, inden du tager dem i brug. Det gælder uanset årstid og vejr, da du altid kan være uheldig at løbe ind i en byge.

 

  • 3 tynde lag imprægnering er bedre end ét tykt.
  • Sprøjt med ca. 30 centimeters afstand udenfor eller i et stærkt ventileret rum
  • Laksko og sko i kunstlæder skal ikke imprægneres

 

Sørg derfor for at imprægnere dine sko og støvler jævnligt – gerne et par gange om måneden, hvis du bruger dem meget.

 

Før du imprægnerer dem, er det dog vigtigt at pleje dine sko. Spørg altid i en skobutik om hvilke produkter, der passer til lige nøjagtig dine modeller. På den måde undgår du, at skoene bliver udtørrede og får revner.

 

Sko af læder

Har du et par sko af ægte skind, skal du sørge for at holde dem med en god skocreme eller læderfedt, så de ikke udtørrer. Hvis de først tørrer ud, kan der opstå små krakeleringer i lædere, som ikke er til at rette op på. Rens først med en fugtig, blød klud eller svamp. Når de er tørre, skal de smørres ind i skoplejen, som kan afsluttes med en polering fra en blød børste eller klud. Det fjerner eventuelle rester fra skoplejen og giver det mest blanke resultat.

 

Sko af nubuck eller ruskind

Denne type sko rengøres bedst med en blød børste med en mild sæbeopløsning eller med en rengøringsgummiblok. Masser let på pletten. Du skal kun fugte lidt og ikke gøre skoen helt våd. Lad dem derefter tørre inden du børster ruskindet op med en ruskindbørste. Husk altid at imprægnere igen efter plejen.