Selvom kriminalitetsstatistikker generelt er faldende, og antallet af indbrud juleaften i år var lavere end sidste år, sker der stadig over tusindvis af indbrud i Danmark om året – i omegnen af 40.000. Der er sæsoner for indbrud – tider på året, hvor der sker hyppigere end andre tider. Det drejer sig om de tider på året, hvor du er væk eller bortrejst. Så hvad kan du gøre for at forhindre det i at ske, når du ikke er hjemme? Få tips til, hvad du selv kan gøre for at stoppe tyvene fra at rode rundt i dit hus!

Tyvene går på arbejde, når du holder fri. Der er imidlertid en række tips og tricks, du kan gøre brug af, for at få dit hus til at se beboet ud – og for at skræmme tyvene væk.

 

Anskaf dig en tyverialarm

En af de mest effektive måder at forebygge indbrud på er ved at installere dit helt eget private alarmsystem derhjemme. Det system kan være forbundet til politiet, som vil blive underrettet, hvis en tyv udløser dine alarmer. På den måde kan politiet rykke ud før, tyven når at slippe af sted med alle dine værdifulde ejendele – lige fra smykker, designermøbler, teknologi som fjernsyn, men måske også maskiner, som er værdifulde, fx en græsslåmaskine eller en hobby-CNC-fræser. Når du installerer en tyverialarm, gør du dit hjem mere sikkert og sender tyven videre til naboen. Det kan derfor være en god ide at underrette dine naboer i kvarteret om, at du har fået en alarm – og det kunne være en god ting at gøre sammen med naboerne, så hele kvarteret er mere sikkert. Og pas på falske alarmer – hvis katten tuller rundt derhjemme, mens du er væk et par dage, går det hurtigt galt!

 

Lad dit hjem se beboet ud, mens du er væk

Tyvene bliver usikre og utrygge, hvis de mistænker, at du er hjemme. Det, der giver dem frit lejde til at tage dine ting, er jo netop formodningen om, at du ikke er hjemme. Så jo mere beboet et hjem ser ud, jo mere uattraktivt bliver det for tyve. Der er mange måder at få dit hjem til at se beboet ud, for eksempel lad en bile holde i carporten, stil nye blomster i vindueskarmen, hæng vasketøj på tørresnoren, brug tænd-sluk-ure til at tænde lyset om aftenen og natten og stil ikke værdifulde genstande i vinduet i noget sted i huset. Det er også en god ide, hvis du har lamper, der tænder automatisk, når man går op til huset – det gør tyven utryg, og det viser dine andre naboer, at der er registreret noget bevægelse foran dit hus.

 

Naboer, organisér jer

Det er en god ide at melde sig til nabohjælp. Hvis du og dine naboer hjælper med at holde øje i kvarteret, er I meget bedre beskyttede mod indbrud – og det skader ikke at sætte de velkendte skilte op med nabohjælp! Ud over blot at holde øje med mistænkelige personer, der lurer omkring, kunne man aftale med naboerne, at de gjorde små tiltag for at få huset til at se beboet ud. For eksempel kunne naboens bil holde i carporten, naboen kunne tømme postkassen eller eventuelt rydde sne, hvis du er på juleferie. At der er andre, der holder øje med ens hjem, mens man er væk, er et af de mest effektive værn – vad enten det er et alarmsystem eller en nabo, der overvåger og holder øje.