Kender du det? Man har trænet godt på det seneste og har nået et niveau, man er meget tilfreds med. Det er tid til næste sæt, så man gør sig klar til at løfte. Man rækker ned efter vægtene, løfter dem og kan straks mærke noget er galt. Man sætter dem fra sig og træner måske videre, men de følgende dage kan man mærke, at det ikke er helt godt. I flere uger får man ikke trænet på grund af skaden, mens ens niveau falder og falder. Den situation skal undgås, så her er nogle gode råd, så du kan undgå skader.

 

Teknik

Det fleste træningsskader er resultat af dårlig teknik, så dette er ekstremt vigtigt. Inden man begynder at benytte sig af en hvilken som helst øvelse, er det en god ide at søge hjælp, så man kan gøre det ordentligt. Først kan man se en video af en øvelse, og derefter bede en træner fra fitnesscenteret til at kigge med, når man laver det de første par gange. Det vil man jo nok gøre ved alle øvelser, men det vigtigste er at være 100 % sikker på, at det man laver er helt korrekt udført.

 

Overanstrengelser

Der er flere måder at overanstrenge og skade din krop på. Den første er naturligvis at lave øvelser med for meget vægt. Skader ved brug af for meget vægt kan for eksempel komme, hvis man prøver at kompensere for manglende styrke laver bevægelsen lidt anderledes, end man burde.

En anden måde at overanstrenge kroppen på er ved simpelthen at træne for meget og for ofte. Kroppen skal have tid til at slappe af, og hvis den ikke får det, fordi man træner for ofte, kan dette også ende ud i skader. Overtræning forbedrer heller ikke atletiske evner, selv hvis man undgår skader.

 

Opvarmning

Selv om udstrækning og en lille tur på en cardio-maskine lyder kedeligt, er det nødvendigt for en god træning. Når man varmer op med noget cardio, sendes der blod ud til ens muskler. Dette gør, at de er klar til at blive presset og at de er varme og fleksible kontra en kold, stiv muskel.

 

Altså skal man:

  • Strække ud og varme op inden styrketræning
  • Sikre sig at man laver øvelserne ordentligt
  • Kende sin krop og lade være at bruge for tunge vægte
  • Ikke træne for meget.

 

Hvis man nu er i den situation, at man er skadet, er der flere ting at gøre. Den bedste er et besøg hos en fysioterapeut. Der kan man blive oplyst om, hvad der helt præcist er galt, og hvor længe man bør vente med at træne. Nogle fitnesscentre er tilknyttet en fysioterapeut. Et eksempel er fit og sund i Århus. Der kan man så påbegynde et træningsforløb, hvor der er særlig fokus på at udbedre skaden.

Hvis man nu har havde en ankelskade, men var tæt på at kunne træne igen, ville de kunne udføre en Optapening af ankel og komme på et hold, hvor træneren var klar over problemet.

Køb dine sokker her