Når man færdes ude blandt mange mennesker, rører man ofte de samme dørhåndtag og knapper i bussen. Derfor kan det være en ide at have en desinfektion til hænderne med sig i tasken. Så er det nemt tilgængeligt, og vi undgår at bakterier, virus og dermed at sygdomme spredes. Bakterierne kan ikke ses med det blotte øje. Men de er der!

Ikke alle bakterier er dårlige bakterier. De dårlige kan medføre smitte af sygdom. Ved brug af desinfektion bliver sygdomsfremkaldende mikroorganismer fjernet og dræbt. Hvis man færdes meget ude blandt mange mennesker, kan man risikere at blive smittet. Derfor kan det være en god ide at have desinfektion med sig rundt, så man ikke overfører smitte til sig selv eller andre.

Hvad er håndsprit?

Håndsprit bruges til desinfektion af hænderne. Der er ca. 85% alkohol i spritten. Det er alkoholen, som fjerner bakterierne. Alkohol kan være ret kraftigt for huden. Man kan let få lidt tørre hænder ved meget brug af desinfektion. Dog viser undersøgelser, at huden bliver mere tør ved vask med sæbe.

Der er også glycerin i håndsprit. Der er omkring 3% i. Dette er fedtgivende, og det hjælper lidt på, at huden ikke bliver for tør. Man kan eventuelt supplere med en fed creme. Den smører man på, når alkoholen er fordampet. Hænderne skal smøres ind over det hele med desinfektion. Derefter skal den blive på huden i 30 sek. Efter kort tid forsvinder alkoholen, mens glycerinen bliver tilbage.

Brug håndspritten korrekt

  • 2 ml. desinfektion smøres på hænderne. Der skal være tilstrækkeligt med væske, så al huden dækkes. Håndryg og håndled skal også pakkes godt ind i spritten.
  • Man skal være meget omhyggelig. Håndflader, mellem fingre, tommelfinder og negle smøres grundigt ind.
  • Små sår kan svie lidt ved brug. Dette er ikke farligt, da sårene blot renses.

På nettet findes der mange forskellige slags udgaver af desinficerende sprit. Hvis man skal bestille en stor portion, kan man til fordel bestille flydende håndsprit. Hvis man vil have små flasker, bør man vælge håndsprit med gel. De kommer i passende størrelser til tasken. Således er de lette at have med på farten. Pas på eget og andres helbred, og brug sprit desinfektion.